Belediyenin Aşudu Projesi Çevrecileri Tedirgin Ediyor

06.06.2022 - Pazartesi 12:23

Tarım ve Orman Bakanlığı, Malatya’nın Darende ilçesinde ‘ikinci Uzungöl vakası’ diye adlandırılabilecek bir projeyi hayata geçirdi.

İmar planına göre proje, Aşudu Deresi kaynağından başlayarak Tohma Çayı’nı içeren 9,5 km uzunluğundaki doğa harikası bir vadiyi kapsıyor. 

Vadinin çevresindeki Nadir, Mehmet Paşa, Sayfiye, Kılıçbağı, Beybağı ve Günpınar mahalleleri projeden doğrudan etkilenecek. Bu nedenle altı mahalle projeye itiraz etti. İtirazları önce reddedildi. Daha sonra Darende Belediyesi projeyi ‘kamuoyu istemediği’ için iptal ettiklerini duyurdu. Ama proje iptal edilmemiş. Bölge halkı bunu muhtarlara gelen ‘kamulaştırma’ yazısıyla öğrendi. Yani iki yıl boyunca belediye tarafından ‘kandırılmışlar.’

9,5 km uzunluğundaki vadi / Fotoğraf: Google Maps

Süreç 2016’da başladı

‘Turizm’ vurgusuyla duyurulan proje, Mart 2016’da Malatya Büyükşehir Belediyesi Orman ve Tarım Bakanlığı tarafından hazırlandı.

Proje hazırlandıktan üç yıl sonra derenin içinden geçen altı mahalleden 632 kişi imza topladı ve itiraz dilekçesini belediyeye verdi.

Bu itirazdan bir ay sonra, Malatya Belediye Meclisi askı sürecindeki itirazları reddetti.

2020’deyse Darende Belediyesi projeden vazgeçildiğini duyurdu:“Turizm açısından ilçemizin ön plana çıkmasını sağlayacak Aşudu Deresi Rekreasyon Projemizi kamuoyunun istememesi nedeniyle iptal ettiğimizi bu projeyle ilgili çalışmalarımızı durdurduğumuzu siz değerli hemşerilerimize duyururuz.”

Ama projeden vazgeçilmemiş. Bu gerçekse iki yıl sonra muhtarlara gönderilen ‘kamulaştırılacak taşınmazların tahmini değer tespitleri’ yazısıyla ortaya çıktı.

Fotoğraf: Diken

Yapılaşmaya açıldı

Mart 2022’de alınan encümen kararına göre altı mahalledeki 569 parsel kamulaştırılacak ve yapılaşmaya açılacak.

Proje kapsamında;

  • Derenin her iki yanında 5 metre genişlikte yaya yolları yapılacak.
  • Yapılaşmanın önü açılacak, butik oteller yapılarak yayla turizmi teşvik edilecek.
  • Dere trapez kesitli betonarme kanal şeklinde yapılacak, su tutma noktalarında otomatik şamandıralı su eklüz noktaları olacak.
  • Yol boyunca ‘yöresel ürünlerin satılması’ için alışveriş mekanları yapılacak
  • Fayton ve  akülü araç hizmetleri verilecek
  • Parsel kenarlarında dekoratif duvarlar yapılacak.
Aşudu Deresi proje tip kesiti / Görsel: Orman ve Tarım Bakanlığı

Bölge halkı proje detaylarından yola çıkarak ikinci bir Uzungöl faciasından kaygılı: “Darende Belediyesi’nin çölde adeta bir vaha olan Aşudu Deresi’ni  betona boğacak projesine gönlümüz razı olmuyor.”

Bu kaygıda haklılar çünkü önlerinde Günpınar Şelalesi Tabiat Parkı örneği var. Darende ilçesi sınırları içindeki bu tabiat parkı, Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından ‘korunan alanlar’ listesine alındı.

Yani bölge, SİT nitelikli doğal koruma alanı. Ama yasalara rağmen korunmadı, yapılaşmaya açıldı. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün sitesinde yer alan bilgiye göre tabiat parkına cam teras yapıldı.

Kaynak: DİKEN